кадър: Bloomberg TV Bulgaria  Измръзването на лозята във Франция тази година

...
кадър: Bloomberg TV Bulgaria  Измръзването на лозята във Франция тази година
Коментари Харесай

Владимир Иванов: По-високата цена на олиото се дължи главно на по-лошата логистика

кадър: Bloomberg TV Bulgaria

 

Измръзването на лозята във Франция тази година ще провокира прелом на пазара на вино, само че това е конкурентна опция за родните производители. Това стана ясно от диалога с Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, в ефира на предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов. " В цели региони във Франция е налице обледяване и заледяване на лозята, което ще компроментира реколтата с 60-70% в границите на една климатично неприятна седмица. Загубите в Европа ще са големи във връзка с френските производители на грозде, само че това отваря конкурентна опция за нашите производители ", добави той.

" Когато гледаме международните индикатори за изменение в цените на питателните артикули, би трябвало да отчитаме и европейските. Хубавото е, че сега европейският пазар е в една доста добра кондиция с превес на предлагането, което е съвсем достигнало до съвършената конкуренция. Това е секторът, който е минимум обиден от Covid ", изясни гостът.

" Имаме доста изчистени конкурентни взаимоодействия и спекулациите са съвсем невъзможни. Вероятни си дребни пазарни маневри в кратковременен интервал в дадени райони и по-малки обитаеми места, само че като цяло процесът върви безпрепятствено и като по учебник ".

" Европейският пазар самичък по себе си е много сериозен конгломерат и някои международни процеси безусловно не му вляят, каквато е обстановката с палмовото масло и ценовите му флуктуации в Централна Азия ", добави Владимир Иванов.

От диалога стана ясно, че при захарта, месото и най-много свинското, както и при производството на млечни артикули, се следи стабилизация и свръхпредлагане на пазара в Европейски Съюз.Във връзка с по-високата цена на слънчогледово олио в някои северозападни български градове Владимир Иванов разяснява, че това се дължи основно на по-лошата логистика. " В дребните търговски центрове се ползва една логистика, която се прави от повече хора, повече обремененост на веригата, повече разноски по прехвърлянето на стоката - нещо, което не е особено за София. Съмнявам се, че има цена от 4 лева в огромните вериги, защото марките на съвсем всички огромни търговски представители продават литър олио съвсем на цената на едро - 2,97 до 2,98 лева ", добави той пред 

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР